Honda debutuje v Tokiu s konceptem Riding Assist-e

V: Komentář: 0 Shlédnutí: 1336

Již před několika měsíci ukázala Honda na veletrhu technologií CES koncept motorky, která sama udržovala rovnováhu.

Nyní se technologie samovyvažování dostane i do dalšího konceptu, který bude k vidění v říjnu na výstavě v Tokiu.

Pro ty, kteří nevědí, o co kráčí – jedná se o technologii, kterou chce Honda eliminovat nutnost dávat nohy na zem při stání. Vtip je ovšem v tom, že místo aby koncepty využívaly gyroskopy a závaží, umí se přední vidlice motorky „podkopnout“, čímž se prodlouží rozvor. Samotné vyvažování potom probíhá jen jemnými elektrickými korekcemi řízení. Jezdec tak stále musí trochu udržovat balanc, ovšem asistence od motorky stačí k tomu, aby se dalo stát na místě s nohama na stupačkách. Asi není divu, že tento systém vyvinula robotická divize Hondy a nikoliv přímo lidé, stojící za motocykly.

Nový koncept Riding Assist-e navazuje přesně tam, kde skončil starší Riding Assist (bez „E“ na konci). Rám je i v tomto případě vypůjčen z produkčního modelu NC 700, nicméně velkou novinkou je plně elektrické pohonné ústrojí. Motor umístěný pod sedadlem posílá výkon skrze hřídel umístěnou v kyvné vidlici. a baterie jsou umístěny tam, kde se běžně nachází převodovka a motor.

          

Žádné další údaje známy nejsou a nezbývá tak než čekat, co Honda ukáže na veletrhu v Tokiu. Ten začíná 25. října. Zda chce japonská značka svůj samovyvažovací systém uvést do sériové výroby, případně kdy to bude, to je zatím otázka.

Zdroj: http://www.motorkari.cz

Štítky: moto

Komentáře

Zanechte svůj komentář