Shoei chystá přilbu s head-up displejem

V: Komentář: 0 Shlédnutí: 1740

O několika přilbách s takzvanou smart technologií jsme už psali a téměř vždycky šlo o nějakou novou značku s více či méně podivným jménem.

O několika přilbách s takzvanou smart technologií jsme už psali a téměř vždycky šlo o nějakou novou značku s více či méně podivným jménem. Co si budeme povídat Jarvish nebo CrossHelmet nebudí zase tolik důvěry, jako názvy světových značek co mají s výrobou přileb dlouhé roky zkušeností. Mezi nejlepší patří i japonská Shoei, která evidentně nechce zaspat dobu, kdy jsou k internetu připojené už i ledničky, a tak na veletrhu CES představila značka koncept vlastní chytré přilby.

CES je zkratka Consumer Electronics Show a dlouhou dobu neměl s motorkami vůbec nic společného. Tahle výstava vždycky zajímala hlavně fanoušky elektroniky, kteří se každý rok těší na nové mobily, foťáky, televize, mixéry, vysavače a další spotřební elektroniku. Jenže švábi a dráty pomalu pronikají do všeho, a tak v Las Vegas začínají prezentovat své výrobky a nápady i motocyklové firmy. Honda tu už ukázala motorku, co sama drží balanc, BMW laserový světlomet nebo koncept přilby s head-up displejem a Harley-Davidson tady letos představil své dva malé elektrické motocykly, teda lépe řečeno elektrická přibližovadla. O tom, že takových premiér tady budeme zažívat čím dál tím víc, svědčí i Shoei, která se do téhle společnosti letos také přidala.

     

Její produkt, lépe řečeno koncept budoucího produktu, se jmenuje IT-HT a vznikl ve spolupráci s další japonskou firmou NS West. V ní pracují chytří pánové a dámy, co vyrábí přístroje a head-up displeje pro automobily Mazda. Asi už teď tušíte, co je hlavním tahákem tohohle konceptu. Přesně tak, je to malinká průhledná šestipalcová destička, na kterou se promítají údaje o rychlosti, navigační příkazy nebo informace z komunikace mezi vozidly (V2V, V2X). Výhody takového systému jsou jasné, veškeré potřebné informace máte téměř pořád na očích a nepotřebujete koukat někam dolů na navigaci a přístroje. Veškerá data by měla do přilby putovat z mobilního telefonu přes Bluetooth, klasické tlačítkové ovládání na levé straně přilby doplní i hlasové ovládání.

 

Bohužel nejsou informace o tom, jestli je přilba vybavená také interkomem, ale u přilby za 1000 až 1200 euro by určitě neměl chybět, tak jako u startupové konkurence. Cenu při počtu 5000 vyrobených kusů odhadují kolegové z německého Motorradu, kteří také dodávají, že přilba bude dostupná pouze v Japonsku, pravděpodobně od roku 2020. Jenže když už se do téhle oblasti pouští jeden z leaderů ve výrobě přileb, dá se čekat, že další budou brzy následovat. Zbytek už známe – rozjede se velkosériová výroba, ceny půjdou dolů a technologie bude každým rokem dokonalejší a lehčí. Koncept IT-HT váží přibližně 1700 gramů, z čehož na displej připadá gramů 270. Pro porovnání, vyklápěčka Neotec II váží 1490 gramů a integrálka GT Air II 1450 g.

Zdroj: http://www.motorkari.cz

Komentáře

Zanechte svůj komentář